Szanowni Państwo,
Jest nam niezmiernie miło zaprosić Państwa do udziału w IV edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 17 listopada 2022r. w formule HYBRYDOWEJ. Możemy spotkać się na żywo w Hotelu Novotel Poznań lub online na platformie Gridaly.
Tematyka Konferencji wpisuje się w najnowsze trendy naukowe i praktyczne, które dotyczą wpływu diety na zdrowie człowieka Przy udziale wybitnych postaci ze świata nauki, którzy przyjęli nasze zaproszenie do udziału w spotkaniu, chcemy przedstawić najnowszą wiedzę na temat nutrigenomiki, wpływu mikrobioty na zdrowie człowieka, znaczenia prawidłowej podaży folianów, żelaza i witamin dla zdrowia prokreacyjnego kobiety. Tematem spotkania będzie też współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety oraz ich korelacja z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu. Prawidłowe żywienie kobiety ma ogromny wpływ za zdrowie prokreacyjne i zdrowie przyszłych pokoleń. Mamy nadzieję, że dobór tematów i wykładowców zapewni najwyższy poziom Konferencji i spełni Wasze oczekiwania.
Konferencja skierowana jest do położnych, dietetyków, lekarzy, farmaceutów oraz osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem
Poprzednie edycje konferencji online okazały się bardzo dużym sukcesem, ponieważ uczestniczyło w nich ponad 500 osób!
PROGRAM KONFERENCJI:
08.50 – 09.00 Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela, Hubert Wolski)
SESJA I
09.00 - 09.20 Nutrigenomika a żywienie kobiet w okresie prokreacyjnym (Prof. Agata Chmurzyńska)
09.20 - 09.40 Dieta wegetariańska i wegańska w ciąży (Dr inż. Karolina Łagowska)
09.40 - 10.00 Programowanie metaboliczne i strukturalne w życiu płodowym (Dr hab. Marzena Skrzypczak-Zielińska)
10.00 - 10.20 Czy stosowanie ziół w ciąży jest bezpieczne? (Prof. Marcin Ożarowski)
10.20 - 10.40 Dyskusja
10.40 - 11.00 Przerwa kawowa
SESJA II
11.00 - 11.20 Otyłość a prokreacja - wyzwanie XXI wieku (Prof. Dorota Bomba-Opoń)
11.20 - 11.40 Anemia u kobiet ciężarnych - wciąż aktualny problem (Prof. Krzysztof Drews)
11.40 - 12.00 Witamina D w prewencji powikłań ciąży (Prof. Piotr Sieroszewski)
12.00 - 12.20 Czy potrzebna multiplikować suplementację witaminową u ciężarnych (Dr hab. Agata Szpera-Goździewicz)
12.20 - 12.40 Tarczyca - wsparcie prawidłowej prokreacji
12.40 - 13.00 Dyskusja
13.00 - 14.00 Przerwa lunchowa
SESJA III
14.00 - 14.20 Kiedy warto sięgnąć po probiotyk w ciąży? (Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)
14.20 - 14.40 Dysbioza jako problem kliniczny w ginekologii i położnictwie - czego nie wiedzieliśmy rok temu? (Prof. Tomasz Paszkowski)
14.40 - 15.00 Wpływ probiotyków na procesy odporności u kobiet w wieku prokreacyjnym (Prof. Tomasz Karpiński)
15.00 - 15.20 Wchłanianie żelaza i składników mineralnych w ciąży - czy możemy sobie pomóc stosując probiotyk? (Mgr Magdalena Gawlik)
15.20 - 15.40 Dyskusja
15.40 - 16.00 Przerwa
SESJA IV
16.00 - 16.20 Żywienie kobiet z endometriozą (Prof. Marek Gogacz)
16.20 - 16.40 Żywienie w okresie przekwitania - menopauza pod kontrolą (Prof. Joanna Bajerska)
16.40 - 17.00 Zaburzenia odżywiania u kobiet w wieku prokreacyjnym (Prof. Hubert Wolski)
17.00 - 17.20 Dyskusja
17.20 - 17.30 Przerwa
SESJA V
17.30 - 17.50 Temat do ustalenia
17.50 - 18.10 Temat do ustalenia
18.10 - 18.30 Temat do ustalenia
18.30 - 18.50 Dyskusja
18.50 - 19.00 Zakończenie obrad
Szczegóły i rejestracja: https://zywienieaprokreacja2022.pl/info
Z wyrazami szacunku i do zobaczenia stacjonarnie w Poznaniu lub online!
Prof. Krzysztof Drews
Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Prof. Jan Mazela
Prof. Hubert Wolski